ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ-Λεμονόδασος

Ο Κοσμάς Πολίτης (πραγματικό όνομα: Παρασκευάς Ταβελούδης), 16 Μαρτίου 1888 – 23 Φεβρουαρίου 1974, ήταν Έλληνας συγγραφέας, από τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του ’30.

Το πρώτο του μυθιστόρημα είναι το Λεμονοδάσος (1930) και από τα χαρακτηριστικότερα έργα του τα μυθιστορήματα Eroïca (1938) και Στου Χατζηφράγκου (1962).

Λεμονοδάσος

Στο Λεμονοδάσος εξετάζεται η οπτική του πρωταγωνιστή και αφηγητή, Παύλου, αναφορικά με τον πολιτισμό της ελληνικής αρχαιότητας, του Βυζαντίου και  της Ευρώπης, αλλά και σε σχέση με τις βασικές ηρωίδες, Βίργκω και Λήδα, οι οποίες μεταφέρουν χαρακτηριστικά των παραπάνω πολιτισμικών πυρήνων.

Ο αφηγηματικός χρόνος στο Λεμονοδάσος είναι σύγχρονος με τον χρόνο δημοσίευσης. Δημοσιεύτηκε το 1930 και η πλοκή διαδραματίζεται το 1929, δηλαδή δύο χρόνια μετά την πρώτη Δελφική εορτή (1927) και ένα χρόνο πριν από τη δεύτερη (1930). Η τοποθέτηση της πλοκής ανάμεσα στις δύο Δελφικές εορτές μεταφέρει την ατμόσφαιρα μιας συλλογικής προσπάθειας αναζήτησης και αναβίωσης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.

Η τοποθέτηση της πλοκής στα 1929 επιτρέπει την απεικόνιση του ευρωπαϊκού μοντερνισμού στη σύγχρονη Ελλάδα, με τους νέους που οδηγούν αμάξια, ακούν τζαζ…. μιλούν με ευχέρεια ξένες γλώσσες. Ο μοντερνισμός αποτελεί γενικότερα μια στάση ζωής που χαρακτηρίζεται από άνοιγμα σε νέους ορίζοντες και εξύμνηση της αλλαγής…  

Ο ίδιος (ο πρωταγωνιστής) παρουσιάζει τους Έλληνες να αναζητούν πνευματικά εφόδια από την αρχαία Ελλάδα για τη δημιουργία μιας σύγχρονης θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας. … Η επιρροή του αρχαίου κόσμου στη σύγχρονη Ελλάδα του Λεμονοδάσους είναι σύνθετη και αντιφατική.*

Το μυθιστόρημα πραγματεύεται παράλληλα, τόσο τον διχασμό στην μετάβαση από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή κουλτούρα, όσο και τις διαπροσωπικές σχέσεις, τη φθορά και την μετεξέλιξή τους, μέσα από το φόβο και την ανασφάλεια που αυτές επιφέρουν. Η διατήρηση του μύθου, ενάντια στις καθημερινές ανάγκες και στο πέρασμα του χρόνου, αποτελεί κυρίαρχο μοτίβο, το οποίο διαπερνά όλο το κείμενο, ταυτίζοντας τον έρωτα και τον πολιτισμό. Τα προσωπικά βιώματα και τις κοινωνικές ζυμώσεις. Την προσωπική και συλλογική συνείδηση.     

*Πηγή: Εύα Κοκκινίδη, Όψεις ελληνικής ταυτότητας στο Λεμονοδάσος και την Eroica του Κοσμά Πολίτη: αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο, Ευρώπη)

Updated: 22/05/2019 — 03:07