Οι ταινίες μας

Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης (Alita : Battle Angel) και Ο Χαρισματικός (The Prodigy)
Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε την περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας "Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης" και την ταινία τρόμου "Ο Χαρισματικός". Την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η ταινία του Γ.Λάνθιμου "Η...

12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - 2010

12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Περιφερειακές Εκδηλώσεις

Πέμπτη 25/3/2010     9:00 μ.μ,    Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας
 
Boxing Cuba
Η Κούβα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει δύο πυγμάχους με τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια ο καθένας. Ο Τεόφιλο Στίβενσον και ο Φέλιξ Σαβόν είχαν πολλές προτάσεις να γίνουν επαγγελματίες πυγμάχοικαι να κερδίσουν πολλά εκατομμύρια, αλλά αρνήθηκαν επειδή τότε θα έπρεπε να φύγουν από τη χώρα τους.Ο Φιντέλ Κάστρο, το 1962, απαγόρευσε όλα τα επαγγελματικά αθλήματα ως αντίθετα προς τα ιδανικά της επανάστασης – προσθέτοντας πως ≪τα επαγγελματικά αθλήματα πλουτίζουν τους λίγους σε βάρος των πολλών≫. Παράλληλα με τη θριαμβευτική καριέρα τους και την άρνησή τους να γίνουν επαγγελματίες πυγμάχοι για το κέρδος, η ταινία μάς μεταφέρει σαφώς την αντίσταση της σοσιαλιστικής Κούβας προς τον καπιταλισμό.
Ειρήνη Μιχαηλίδου     Ελλάδα/Greece 2010         Έγχρωμο   47’

Μίκης Θεοδωράκης – Ο συνθέτης των ποιητών και των οραμάτων 1950 έως σήμερα
Η οδύσσεια της ζωής του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Με άξονα μία διήγηση που ξετυλίχθηκε σε οκτώ
μήνες σχεδόν καθημερινής εξομολόγησης, ο χειμαρρώδης λόγος του σχηματίζει εικόνες, καταγράφει συναισθήματα και ελευθερώνει στοχασμούς. Ο Μίκης, μόνος απέναντι στην κάμερα, ταξιδεύει τον θεατή στο χρόνο, στο πάθος, στον αγώνα, στα οράματα, στη μουσική και στον πολιτισμό. Ο ένθερμος και ορμητικός λόγος του δομείται σε γραφή που συνδυάζει την επιλογή των κορυφαίων στιγμών της διήγησής του με εικόνες που καταγράφουν τους χώρους όπου έζησε και εμπνεύσθηκε στα χρόνια της νιότης του και που καθόρισαν τη μετέπειτα προσωπικότητά του, καθώς και δραματοποιημένες σκηνές που στηρίζονται σε δικές του περιγραφές. Η ταινία σκιαγραφεί την δημιουργική πορεία του στην τέχνη αλλά και στους δημοκρατικούς αγώνες των δεκαετιών του ’50 και του ’60.
Γιάννης Κατωμερής     Ελλάδα/Greece 2008        Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο   100’

Παρασκευή 26/3/2010      9:00 μ.μ,    Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας

Ράδιο Εγνατία  
Ένας Ναπολιτάνος καλλιτέχνης με νομαδικές τάσεις είναι ο ξεναγός μας σ’ ένα ταξίδι το οποίο, από το Ντουράτσο μέχρι την Κωνσταντινούπολη, ακολουθεί την Εγνατία Οδό, τον αρχαίο δρόμο που αποτελούσε συνέχεια της Αππίας Οδού στα Βαλκάνια. Η διαδρομή, της οποίας κάθε σταθμός σηματοδοτείται από μια πέτρινη κιάνκα από το Λέτσε της νότιας Ιταλίας, αφηγείται τις ιστορίες λαών και παραδοσέων, από το Σαλέντο ώς την Τουρκία, διασχίζοντας τα σύνορα και πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Το ταξίδι βρίσκει τη φωνή του στο Ράδιο Εγνατία, έναν φανταστικό ραδιοφωνικό σταθμό που μεταδίδει ανάκατους ήχους και πληροφορίες για κάθε μέρος.

Νταβίντε Μπαρλέτι    Ιταλία/ Italy 2008      Έγχρωμο  74’

Καλή τύχη
Το ντοκιμαντέρ εξετάζει το πώς οι μαζικές, διεθνείς προσπάθειες για εξάλειψη της φτώχιας στην Αφρική μπορεί τελικά να υπονομεύουν τις ίδιες τις κοινότητες που θέλουν να ευεργετήσουν. Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες δύο Κενυατών που αγωνίζονται για να σώσουν το σπίτι τους από τους οργανισμούς ανάπτυξης, η ταινία προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να καταλάβουμε τον τρόπο που λειτουργεί η ≪ξένη βοήθεια≫, παρουσιάζοντάς την από την οπτική γωνία των ανθρώπων τους οποίους υποτίθεται πως ωφελεί. Στα περίχωρα του Ναϊρόμπι, το σπίτι και το γραφείο της Σίλβα στη μεγαλύτερη φτωχογειτονιά της Αφρικής κατεδαφίζονται στο πλαίσιο της διαδικασίας αναβάθμισης της περιοχής από τα Ηνωμένα Έθνη. Στην αγροτική επαρχία, η φάρμα του Τζάκσον πλημμυρίζει λόγω του φράγματος που έχει κατασκευάσει ένας Αμερικανός επενδυτής, ο οποίος ελπίζει να εξαλείψει τη φτώχια στήνοντας μια φυτεία ρυζιού αξίας πολλών εκατομμυρίων. Η ταινία αφηγείται συναρπαστικές ιστορίες ανθρώπινης επιμονής και καρτερικότητας, υποδηλώνοντας πως η λύση στα προβλήματα της Αφρικής βρίσκεται στην αντοχή των κατοίκων της.

Λάντον βαν Σουστ    ΗΠΑ-Kένια  2009        Έγχρωμο  73’  

Κυριακή  28/3/2010      9:00 μ.μ,   Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας

Ωκεανοί από πλαστικό
Οι ωκεανοί εξελίσσονται ραγδαία στις χωματερές της γης. Κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο ωκεανού περιέχει κατά μέσο όρο 74.000 κομμάτια πλαστικού. Μια ≪πλαστική σούπα≫ απορριμμάτων που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ζώα κάθε χρόνο και διοχετεύει χημικά στην τροφική αλυσίδα. Στην Ολλανδία οι
επιστήμονες που διερευνούν την εξαφάνιση του ωκεάνιου πουλιού θαλασσοβάτη βρήκαν πλαστικό στο 95% των δειγμάτων. Στη Γερμανία έχει αποδειχθεί πως τα χημικά που απελευθερώνονται από πλαστικά επηρεάζουν την αναπαραγωγή των ζώων, ενώ στην Καλιφόρνια οι οικολόγοι συναντούν ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις φαλαινών και δελφινιών που βρήκαν φρικτό θάνατο επειδή τα έντερά τους ήταν φραγμένα με σκουπίδια. Ποια θα είναι η μακροπρόθεσμη συνέπεια αυτής της ≪πλαστικής μόλυνσης≫; Μπορεί να γίνει κάτι για να καθαρίσουν οι ωκεανοί μας;

Σαντρίν Φεϊντέλ      Γαλλία/France 2009       Έγχρωμο   52’

Τοξική παιδική χαρά
Μια σουηδική εταιρεία εξόρυξης μετάλλων στέλνει τα τοξικά της απόβλητα στη Χιλή με αποτέλεσμα
εκατοντάδες παιδιά να αρρωστήσουν. Ο νεαρός Λαρς συναντά τα παιδιά αυτά και ξεκινά μια ποιητική έρευνα γύρω από το τι πραγματικά συνέβη. Καταφέρνει μάλιστα να εντοπίσει και να φέρει πίσω στη Χιλή τον υπαίτιο. Μαζί συναντούν κατά πρόσωπο τα θύματα. Μια ιδιαίτερη ταινία για το εμπόριο αποβλήτων, την ευθύνη και τις ενοχές.

Λαρς Έντμαν,  Βίλιαμ Γιόχανσον   Σουηδία/Sweden2009       Έγχρωμο   70’

Η είσοδος είναι ελεύθερη