Οι ταινίες μας

The Bacelor 3
 The Bachelor 3   ΣΑΒΒΑΤΟ 19/1: 20.00 ΚΥΡΙΑΚΗ 20/1: 17.30 & 20.30 ΔΕΥΤΕΡΑ 21/1: 19.00 & 22.00 ΤΡΙΤΗ 22/1: 21.00   Γενική είσοδος 6 ευρώ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 19.00 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ - ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ!   Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαδάκος Η...

ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - 2007

ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μέσα στην τελευταία δεκαετία εμφανίστηκε ένα νέο κοινό που ασχολείται με το σκάκι - τα παιδιά μικρής ηλικίας. Τα διαχρονικά οφέλη που κερδίζει ένα παιδί είναι πολλά και σημαντικά. Παίζοντας, μαθαίνουν να χειρίζονται καταστάσεις συγκεκριμένης αλλά και αφηρημένης  λογικής, εξασκούν και εδραιώνουν βασικές σχέσεις χώρου και χρόνου, οικοδομούν την έννοια του αριθμού, αναπτύσσουν τη συνδυαστική σκέψη, προπονούν τη μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση, την ανάλυση. Είναι μια διαδικασία συνεχούς κρίσης και σύγκρισης που δεν γίνεται συνειδητά γι' αυτό και μπορεί να ωφελήσει τις ηλικίες αυτές.
    Το σκάκι είναι το καλύτερο είδος διανοητικής εκπαίδευσης κι αυτό είναι που λείπει από το παιδί σήμερα.
    Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι ενθαρρύνει το παιδί στη διαρκή μελέτη και προετοιμασία σαν ο μόνος τρόπος για να πετύχει προκαθορισμένους στόχους. Αντιτίθεται έτσι στην εύκολη λύση, στην προχειρότητα και τα αθέμιτα μέσα – γνωρίσματα που τόσο εμποδίζουν την εξέλιξη της ελληνικής παιδείας και της κοινωνίας μας γενικότερα.
    Παρόλο που είναι ένα αντικειμενικά δύσκολο παιχνίδι, έχει γίνει αγαπητό από χιλιάδες παιδιά στη χώρα. Στην Ελλάδα χιλιάδες παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και πολλοί μεγάλοι ασχολούνται με αυτό, κυρίως σε ερασιτεχνική βάση. Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία έχει 200 σκακιστικά σωματεία και 23.000 αθλητές εγγεγραμμένους στη δύναμή της. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αυτή τη στιγμή τόσοι πολλοί αθλητές του σκακιού που πολλές άλλες αθλητικές ομοσπονδίες θα ζήλευαν. Αγώνες αρχαρίων μαθητών, φιλικές συναντήσεις, τουρνουά για εφήβους, διαδημοτικές συναντήσεις, ομαδικοί αγώνες είναι μερικά μόνο από τα σκακιστικά δρώμενα της περιοχής.
        Πολλοί δήμοι της Θεσσαλονίκης, όπως ο Άγιος Παύλος, οι Αμπελόκηποι, ο Εύοσμος, η Θέρμη, η Θεσσαλονίκη, η Ιωνία, ο Λαγκαδάς, η Νεάπολη, το Πανόραμα, τα Πεύκα, η Πολίχνη, η Σίνδος, η Τριανδρία, ο Χορτιάτης και το Ωραιόκαστρο έχουν περιλάβει στα προγράμματά τους την εκμάθηση του σκακιστικού παιχνιδιού στους μικρούς δημότες τους.
Η Χαλκιδική στάθηκε πρωτοπόρος σε όλη την Ελλάδα καθώς στα δύο Δημοτικά Σχολεία της Καλλικράτειας διδάσκεται το σκάκι εντός σχολικού ωραρίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η θετική ανταπόκριση του δημάρχου της Καλλικράτειας αλλά και των υπεύθυνων των δυο σχολείων είχε ως αποτέλεσμα να γίνει πράξη αυτό που μόνο σε λίγες χώρες - όπως η Ρωσία, η Ολλανδία κ.α. - γίνεται σήμερα.

 Κώστας Γιουβαντσιούδης    Δάσκαλος
 Ειρήνη Μουσιάδου    Δασκάλα