Οι ταινίες μας

The Bacelor 3
 The Bachelor 3   ΣΑΒΒΑΤΟ 19/1: 20.00 ΚΥΡΙΑΚΗ 20/1: 17.30 & 20.30 ΔΕΥΤΕΡΑ 21/1: 19.00 & 22.00 ΤΡΙΤΗ 22/1: 21.00   Γενική είσοδος 6 ευρώ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 19.00 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ - ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ!   Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαδάκος Η...

Ομιλία Βιβής Κοσκοσά - Παράσταση 2011

Από την Παράσταση του Χοροθεάτρου

Αγαπητοί φίλοι καλωσορίσατε στην εκδήλωσή μας.
Το Χοροθέατρο θα σας παρουσιάσει το πρόγραμμά του, που βασίζεται σε ποιοτικές μουσικές. Γιατί αυτές οι μουσικές μπορούν να εμπνεύσουν ουσιαστικά συναισθήματα και δημιουργία. Άλλωστε το Χοροθέατρο σε όλα τα χρόνια της πορείας του, απέφυγε τους φθηνούς εντυπωσιασμούς˙ αντίθετα θέλησε να αναδείξει την ουσιαστικότερη έκφραση ψυχής και σώματος.
Δεν θέλησα να δώσω στα παιδιά χορογραφίες στηριγμένες σε μουσικές με ημερομηνία λήξης, που διαρκούν λίγο και μετά χάνονται στη λησμονιά, γιατί απλά δεν αξίζουν. Προσπαθώ συνεχώς στο Χοροθέατρο αλλά και στους μαθητές μου στο σχολείο να τους εξηγώ: πώς να επιλέγουν το ποιοτικό, πώς να προχωρούν σε νέους δρόμους καλλιτεχνικής έκφρασης, πέρα από τη μίμηση φθηνών προτύπων που διαρκώς και επίμονα μας βομβαρδίζουν˙  διαφθείροντας το γούστο, το ήθος και την ψυχή μας.
Χρειάζεται όλοι – μικροί και μεγάλοι- να ψάξουμε τους θησαυρούς της ελληνικής μουσικής και του ελληνικού λόγου και φυσικά και της ποιοτικής παγκόσμιας μουσικής˙  να ταξιδέψει η ψυχή μας με αυτά˙  να μην ποτιστεί ή διαφθαρεί από τα φτηνά εμπορικά είδωλα.
Χαίρομαι που συνεργαστήκαμε τόσοι πολλοί για να δώσουμε ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα (ένα δυναμικό παρόν δίνει το σχολείο μου το 1ο Γυμνάσιο). Να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες που αναγράφονται στο πρόγραμμα. Το μεγάλο ευχαριστώ βέβαια σε όλα τα παιδιά που ενσάρκωσα σε αυτά τη δουλειά μου. Πιστεύω πως μέσα από αυτή τη διαδικασία κατάλαβαν πως τίποτα δε χτίζεται χωρίς κόπο˙  και πως όταν δημιουργείς σε κατακλύζει ένα υπέροχο συναίσθημα. Αυτό το συναίσθημα ανταμείβει σήμερα τα παιδιά για τον κόπο τους. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Φανή Βράντση για την καλή συνεργασία που είχαμε στο χοροθέατρο.
Εκτός από τις δικές μας χορογραφίες θα παρακολουθήσετε και σπουδαίες δημιουργίες των παιδιών, φτιαγμένες με καλαισθησία, που δεν υπέκυψαν στην αντιγραφή κακόγουστων τηλεοπτικών εκπομπών αλλά έδωσαν τη δική τους σφραγίδα.

Στην εποχή μας που όλα πουλιούνται και εξαγοράζονται προσπαθούν και το πετυχαίνουν πολύ εύκολα να εξαγοράσουν και την ψυχή μας. Αν τους το επιτρέψουμε!

Όμως
«Το ν’ αναζητάς, να δημιουργείς, είναι κι αυτό ένα μέσο αντίστασης. Αντίστασης σ’ αυτό που θέλουν να μας μεταμορφώσουν:
▪ ανθρώπους χωρίς σκέψη,
▪ ξεκομμένους από τις ρίζες μας.
▪ να ξεχάσουμε την ανάσα της κουλτούρας μας, τους ποιητές μας, τη μουσική μας, τους οραματισμούς μας…
▪ να γίνουμε το φτηνό μοντέλο μιας φρικτής, απάνθρωπης κοινωνίας που μας προορίζουν να ζήσουμε.
Το ΟΧΙ της καρδιάς μας πρέπει να γραφτεί με πύρινα γράμματα. Ατόφια, που δεν θα εξαγοράζονται!»

Η τέχνη είναι αυτή που μεταμορφώνει το πληγωμένο φως της ψυχής σε έκσταση. Αν μπορείς να πάρεις σ’ αυτό το πέταγμά σου και τους άλλους μαζί, τότε αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Βιβή Κοσκοσά