Οι ταινίες μας

Captain Marvel
  Captain Marvel ΣΑΒΒΑΤΟ 16/3: 20.30 ΚΥΡΙΑΚΗ 17/3: 17.30 & 20.30 ΔΕΥΤΕΡΑ 18/3: 19.00 & 22.00 ΤΡΙΤΗ 19/3: 21.00   Γενική είσοδος 6 ευρώ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 19.00 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ - ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ!   Σκηνοθεσία: Άννα Μποντεν, Ράιαν Φλέκ...

Παρέμβαση για το πολεοδομικό

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Φλώρινα, μια πόλη που γέννησε ζωγράφους και ποιητές…
η πόλη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που τον ενθουσίασε και τον ενέπνευσε με τη γοητεία της, το χρώμα της, την ομορφιά της και ολοένα τον έφερνε και τον ξανάφερνε «εδώ» ανακαλύπτοντας και αποτυπώνοντας σκηνές της στις ταινίες του…    
μια πόλη αγαπημένη και τραγουδισμένη από τους αθεράπευτα ερωτευμένους κατοίκους της που ήξεραν να χαίρονται κάθε γωνιά της, το βουνό της, τις εποχές της, τα σοκάκια της, τα νεοκλασικά της, τους κήπους της , τη νύχτα της, τη μαγεία της…

Και τώρα… Εν έτει 2003 και ενώ όλες οι πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη αναλαμβάνουν γενναίες πρωτοβουλίες και θεσπίζουν τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να περισώσουν και να κρατήσουν τον δικό τους προσωπικό χαρακτήρα, το χρώμα, την ιστορία και την παράδοση η Φλώρινα έχει επιδοθεί σε μία ταχύτατη μεθοδευμένη και καλά οργανωμένη ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ!!!
Μα που είναι οι κάτοικοί της, οι εραστές της, οι ΑΡΧΕΣ της, όλοι αυτοί που πρέπει να διαφυλάξουν αυτή την πολύτιμη κληρονομιά!

Δεν είναι δυνατόν να χάθηκαν!  Δεν είναι δυνατόν να έφυγαν όλοι από αυτή την πόλη…
Δεν είναι δυνατόν να την αφήσουν έρμαιο μιας μειονότητας που την λυμαίνεται και την καπηλεύεται ασύστολα!
Στο κάτω κάτω αυτή η μειονότητα κινείται αποκλειστικά και μόνο με βάση το ΚΕΡΔΟΣ και δεν έχει καμία σχέση αγάπης με την πόλη…
Ούτε είναι λύση να κλείνουν τα μάτια τους και να επιτρέπουν αυτόν τον ξεδιάντροπο εκφυλισμό της πόλης.

Με πόνο καρδιάς και θλιμμένη χαρά ενθουσιαζόμαστε βλέποντας τα νεοκλασικά σε γειτονικές  χώρες που είχαν Ελληνική επιρροή.
Ευτυχώς εκεί επεξεργάζονται τη συντήρηση και την προβολή τους και ένα κατάλληλο  Νομοθετικό Πλαίσιο   βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση εμποδίζοντας την καταστροφική επέλαση των συμφερόντων του οικοπεδοφαγικού τέρατος της αντιπαροχής, που μόνο στην Ελλάδα ενδημεί.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι όσοι επισκέπτονται την πόλη μας δε διαμένουν πια σε αυτήν αλλά γύρω από αυτήν ή σε γειτονικούς νομούς, γιατί τίποτε ωραίο δεν έχει να τους προσφέρει.
 
Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι σε τουριστικούς οδηγούς η Φλώρινα δεν προτείνεται πλέον ως κέντρο εξορμήσεων σε γειτονικές περιοχές ενώ παράλληλα θίγονται κάποια κακά και άσχημα της πόλης…

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι η Ιταλίδα δημοσιογράφος που επισκέφτηκε την πόλη του Θόδωρου Αγγελόπουλου για να κάνει ένα ρεπορτάζ για το περιοδικό της, έμεινε απογοητευμένη για τη Φλώρινα του Αγγελόπουλου που δεν βρήκε…

Με λύπη μας διαπιστώνουμε καθημερινά πόσο πολύ παραμελήσαμε αυτήν την πόλη και πόσο πίσω έμεινε σχετικά με πολλές άλλες ελληνικές πόλεις…

Δεν αρκούν προτάσεις για πεζοδρομήσεις, την ίδια στιγμή που γύρω μας υψώνονται θηριώδεις πολυκατοικίες και που υπογείως γίνονται ενέργειες για την ακύρωση του χαρακτηρισμού του Ιστορικού Κέντρου της πόλης και των μηχανισμών ελέγχων του, ούτε επερωτήσεις που βάλουν κατά των αρμοδίων υπηρεσιών, οι οποίες προσπαθούν να διασφαλίσουν, μακριά από την ισοπεδωτική εργολαβική νοοτροπία, τα τελευταία στοιχεία του χώρου που παραπέμπουν στη Φλώρινα που αγαπήσαμε.

ΠΡΕΠΕΙ  επιτέλους να αντιληφθούμε ΟΛΟΙ, ΑΡΧΕΣ και ΠΟΛΙΤΕΣ αυτού του τόπου ότι:
ΠΑΝΩ από το προσωπικό συμφέρον του καθενός και τις κάθε είδους επιδιώξεις του
ΥΠΑΡΧΕΙ  το ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ για την ΠΟΛΗ ΜΑΣ και  το ΟΝΕΙΡΟ να σχεδιάσουμε μία πόλη όμορφη, καλαίσθητη, ανθρώπινη, διατηρώντας  τους δεσμούς με το παρελθόν και την ιστορία της.

Αν αυτό δεν μας απασχολήσει σοβαρά, μοιραία θα χάσουμε την ταυτότητά μας ως πολίτες της «Φλώρινας».

Και ας μη γελιόμαστε ότι για όλα τα κακά που μας συμβαίνουν φταίει η Αθήνα αφού, η τοπική εξουσία κάθε πόλης έχει τη δύναμη να θεσμοθετήσει τις δικές της νομοθετικές ρυθμίσεις και να επιλέξει η ίδια την πόλη που θέλει και την εκφράζει. (παράδειγμα  Ξάνθης , Καστοριάς).

ΣΟΒΑΡΕΣ και ΓΕΝΝΑΙΕΣ αποφάσεις,
που σκοπό δεν έχουν να χαϊδέψουν προσωρινά τα αυτιά των εκάστοτε ψηφοφόρων
ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ της πολύπαθης πόλης μας και
ΩΣ ΧΡΕΟΣ απέναντι στην ιστορία και τα παιδιά μας
είναι αυτές, που διασφαλίζουν την Αθανασία και τη Δόξα, στους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες.

Εμείς, οι πολίτες που πονάμε, αγαπάμε και δημιουργούμε σε αυτήν την πόλη ζητάμε:

1)    Να υπάρξει πολιτική βούληση για να σωθεί η πόλη.
2)    Να μην καθυστερήσει η εφαρμογή της αναθεώρησης του σχεδίου πόλεως, της οποίας η μελέτη έχει ήδη κατατεθεί,   γιατί διαφορετικά δεν θα έχει κανένα νόημα η έγκρισή του  όταν η πόλη θα έχει γεμίσει  6όροφα και 7όροφα κτίρια.
3)    Να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης και τα επιτρεπόμενα μέγιστα ύψη στα λογικά όρια που επιβάλλει  μία πόλη αυτού του φυσικού περιβάλλοντος, αυτής της κλίμακας και αυτών των μεγεθών.
4)    Να εφαρμοστεί το άρθρο 159 §2 της πολεοδομικής νομοθεσίας (επισυνάπτουμε φωτοτυπία) σαν ένδειξη ενδιαφέροντος για την προστασία αυτής της πόλης.
5)    Να ενημερωθούμε πότε θα αναρτηθεί η αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως στο Δήμο για ενστάσεις και ποιοι είναι οι προτεινόμενοι συντελεστές δόμησης και ύψη κατά περιοχή από τους μελετητές.
6)    Να ενημερωθούμε για τις συζητήσεις και τις ενέργειές σας πάνω στο θέμα και να κληθούμε να παρακολουθήσουμε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία θα συζητηθεί το θέμα και θα γνωμοδοτήσει για αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο.
7)    Να διασφαλισθεί το Ιστορικό Κέντρο , να εφαρμοστεί σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν.3028/02 η παρ.6 του άρθρου 14 του ίδιου νόμου και να θεσπιστούν ειδικοί όροι και περιορισμοί για το Ιστορικό Κέντρο της πόλης (επισυνάπτουμε φωτοτυπία).
8)     Να συζητηθούν άμεσα τα παραπάνω θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
9)    Να υπάρξει έγγραφη απάντηση στα παραπάνω αιτήματά μας.

ΕΚΚΛΗΣΗ

Καλούμε όλους τους φορείς, συλλόγους και απλούς πολίτες που αγαπούν την Φλώρινα και διαφωνούν με την πολιτική της τσιμεντοποίησης  των πάντων, την καθημερινή υποβάθμιση της πόλης και την αλλοίωση του ιστορικού της χαρακτήρα  να συνυπογράψουν ένα κοινό κείμενο και να παλέψουν για την σωτηρία της πόλης.

Αρχεία: