Οι ταινίες μας

The Bacelor 3
 The Bachelor 3   ΣΑΒΒΑΤΟ 19/1: 20.00 ΚΥΡΙΑΚΗ 20/1: 17.30 & 20.30 ΔΕΥΤΕΡΑ 21/1: 19.00 & 22.00 ΤΡΙΤΗ 22/1: 18.30 (Έκτακτη)  & 21.00   Γενική είσοδος 6 ευρώ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 19.00 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ - ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ!   Σκηνοθεσία: Γιάννης...

Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου Ή αλλιώς "Καλά Χριστούγεννα"

Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου

Ή αλλιώς "Καλά Χριστούγεννα"

Το βιβλίο επιγράφεται "Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου". Πρόκειται για πραγματικό ιστορικό συμβάν και αφηγητής είναι ο συγγραφέας Παντελής Καλιότσος (εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2006). Εντάσσεται στο είδος της αντιπολεμικής πεζογραφίας της οποίας εξαίρετα δείγματα παρουσίασαν ο Μπαρμπίς με το μυθιστόρημα "Η φωτιά", ο Ρεμάρκ με το μυθιστόρημα "Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο", ακόμα και ο δικός μας ο Στρατής Μυριβήλης με τη "Ζωή εν τάφω". Η υπόθεση ξετυλίγεται στη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, όπου μέσα στη φονική ατμόσφαιρα των χαρακωμάτων και στην αθλιότητα της εφιαλτικής καθημερινότητας των μαχών συνέβη για πρώτη φορά κάτι που ίσως δεν θα συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον: οι απλοί φαντάροι, οι Γερμανοί από τη μια, και οι ΑγγλοΓάλλοι από την άλλη συνήψαν ειρήνη μεταξύ τους την ημέρα των Χριστουγέννων του 1914 παρά τις αυστηρές διαταγές και προειδοποιήσεις των στρατηγείων και παρά τη βούληση των καιροσκόπων πολιτικών. Πρόκειται για την περίφημη εκεχειρία ή Ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914. Ένας απλός στρατιώτης χαρακτήρισε αυτή την Ανακωχή ως την ωραιότερη ιστορία του κόσμου.
Ο συγγραφέας του βιβλίου ανασυνθέτει την ιστορία αξιοποιώντας διάφορες μαρτυρίες: την αλληλογραφία των στρατιωτών, τα ημερολόγια πολέμου, τις αποφάσεις των Στρατηγείων, τις φωτογραφίες που διασώθηκαν και εικονίζουν τις αντίπαλες πλευρές να περνούν τα χέρια τους στους ώμους, να χαίρονται τις ώρες της προσωρινής συμφιλίωσης και να πίνουν μπίρα από το ίδιο βαρέλι. Οι διαταγές των Στρατηγείων ήταν ρητές: "Φιλική επαφή με τον εχθρό και ανεπίσημες ανακωχές είναι απολύτως απαγορευμένες. Συνιστάται στους απλούς στρατιώτες να αναζητήσουν τις φιλίες τους ανάμεσα στους συμπολεμιστές τους και όχι μεταξύ των εχθρών". Οι στρατιώτες αγνόησαν τις διαταγές. Το πεδίο μάχης ανάμεσα στα χαρακώματα γέμισε τη νύχτα των Χριστουγέννων του 1914 από άνδρες και των δύο πλευρών το ίδιο ταλαιπωρημένους και αξιολύπητους που έδιναν τα χέρια τους ευχόμενοι "Καλά Χριστούγεννα", αντήλλασσαν τσιγάρα, μοιράζονταν μπισκότα και σοκολάτες και έδειχναν ο ένας στον άλλον φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων. Και το θαύμα αυτό συνέβαινε υπό το βάρος της απεχθούς βεβαιότητας ότι η επόμενη μέρα θα ήταν δυστυχώς και πάλι μέρα πολέμου.
Η πράξη των στρατιωτών θεωρήθηκε και από τις δύο πλευρές εθνική προδοσία. Οι αξιωματικοί πέρασαν από έκτακτο στρατοδικείο και εκτελέστηκαν, ενώ στους φαντάρους επιβλήθηκαν δυσβάστακτες έως εξοντωτικές ποινές. Έσχατη προδοσία κρίθηκε η ενέργειά τους να συνεορτάσουν τα Χριστούγεννα μαζί με τον εχθρό μέσα στη δυσωδία των ορυγμάτων ενός πολέμου που οι ίδιοι δεν επέλεξαν. Αν τα Χριστούγεννα συμπυκνώνουν διαχρονικά, οικουμενικά και με τον πιο εκφραστικό τρόπο τις αξίες της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της αγάπης μεταξύ ανθρώπων και λαών, η μοναδική αυτή ιστορία αναδεικνύει τους απλούς ανώνυμους στρατιώτες σε μοναδικούς χριστιανούς νεομάρτυρες της σύγχρονης ιστορίας που πλήρωσαν με τη ζωή τους το ευαγγελικό περιεχόμενο της αγάπης.
 

       Θεοδόσης Νικολαΐδης