Οι ταινίες μας

The Bacelor 3
 The Bachelor 3   ΣΑΒΒΑΤΟ 19/1: 20.00 ΚΥΡΙΑΚΗ 20/1: 17.30 & 20.30 ΔΕΥΤΕΡΑ 21/1: 19.00 & 22.00 ΤΡΙΤΗ 22/1: 21.00   Γενική είσοδος 6 ευρώ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 19.00 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ - ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ!   Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαδάκος Η...

Ημερολόγιο Εργασίας 24 Φεβρουαρίου 2014

Εικοστή συνανάγνωση
 
Και 24 του Φλεβάρη
Και βέβαια, του 14.
Και με την «Ελένη»
Στο χέρι, κατέφθασα.
 
 
 
 Την Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα εννοώ. Την Σπετσιώτισσα ζωγράφο, που ντύθηκε άντρας, για να μπορέσει να σπουδάσει ζωγραφική στην Ιταλία. Και αυτό όλο το εγχείρημα, ξετυλίχτηκε με έντονες και δραματικές πτυχές, μέσα στα πρώτα χρόνια της επανάστασης, του ‘21..
Βρίσκω απόψε, εγώ το Ημερολόγιο, τα σημεία Δ. Χ. Ρ. σκεπτικά, να συζητούν γύρω από τη γραφή του βιβλίου «Ελένη ή ο Κανένας» γραφή, της Ρέας Γαλανάκη. Και η πρωτόγνωρη αυτή γραφή, να έχει κουτουλήσει τα σημεία. «Ναι, διαβάζομε και ξαναδιαβάζομε το ίδιο κομμάτι και ενώ είναι απλό νοηματικά, δυσκολευόμαστε να το κατανοήσομε…» Λένε. Ναι, συμφωνώ κι εγώ, το Ημερολόγιο. Κάτι «ιδιαίτερο» έχει στη σύνταξη, κάτι μπρος πίσω χρονικά πετάγματα, και ακόμα μερικά κάτι, που το κάνει δυσνόητο, όπως συμφώνησαν και τ’ άλλα σημεία Κ. και Μμ. που σε λίγο κατέφθασαν. Και αργότερα, στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και το σημείο Π. που το διάβασε όλο.
Η συζήτηση συνεχίστηκε, με τις αρβανίτικες ρίζες της ζωγράφου, όπου τις ψάξανε τα σημεία ιστορικά και λαογραφικά, με τη βοήθεια του σημείου Δ. και στη συνέχεια, σχολιάσανε τα υπογραμμισμένα κομμάτια. Χαθήκανε, χωρίς να το καταλάβουν, σε άλλα μονοπάτια, σ’ αυτά των παραμυθιών, βγάζοντας ένα ενδιαφέρον, για παραμύθια του τόπου και παραμύθια από τα βόρεια. Συμφώνησαν σε ένα σημείο. Στην «παραμυθένια» βία και στον «παραμυθένιο» φόβο, που όλα τους, λίγο ή πολύ, κρύβουν μέσα τους. Και άρχισαν τότε, να ανασκαλεύουν τις αναμνήσεις των φόβων τους, από τα παιδικά τους χρόνια και από τα παιδικά χρόνια  των παιδιών τους. Από όλο αυτό το σκηνικό, έλειπε το σημείο Ζ. που θα έριχνε φως στα ψαξίματα της αποψινής βραδιάς. Έλειπε και το σημείο Γ. που ετοιμάζεται για μια επέμβαση στο γόνατο. Οι ευχές όλων των σημείων, να το συνοδεύουν!
 
 
 
Άλλη μια βραδιά Δευτέρας
Με τη συντροφιά, να ταΐζει
Το γλυκό της ανάγνωσης τέρας
 
Και, άλλη μια βραδιά
 Με σελίδες υπογραμμισμένες
Γεμάτες με Σαβέριους κι Ελένες.
 
Κατερίνα.