Οι ταινίες μας

Captain Marvel
  Captain Marvel ΣΑΒΒΑΤΟ 16/3: 20.30 ΚΥΡΙΑΚΗ 17/3: 17.30 & 20.30 ΔΕΥΤΕΡΑ 18/3: 19.00 & 22.00 ΤΡΙΤΗ 19/3: 21.00   Γενική είσοδος 6 ευρώ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 19.00 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ - ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ!   Σκηνοθεσία: Άννα Μποντεν, Ράιαν Φλέκ...

Ημερολόγιο Εργασίας 22 Δεκεμβρίου 2013

13η Αντάμωση, όχι όμως για συν-ανάγνωση.
 
Κυριακή 22 Δεκέμβρη του 13
Πριν τις φωτιές. Στο «ρόδι»
 
 
Πέφτουν οι τελευταίες μέρες του χρόνου. Πέφτει και η αυλαία των συν-αναγνώσεων της Λέσχης γι’ αυτό το χρόνο, όπου έκλεισε «εν ευρωστία» δώδεκα μήνες ζωής και με το παραπάνω. Ο απολογισμός; Δέκα τα βιβλία από του πηγαδιού τον πάτο, πολλά τ’ ακούσματα από συνεντεύξεις σε βίντεο, αναγνώσεις, απαγγελίες, μουσικές…
Για να δω, τα θυμάμαι;
 
1.  Στρατής Δούκας.         «Η ιστορία ενός αιχμαλώτου»
2.  Χρόνης Μίσσιος.        «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»
3.  Καββαδίας                   «Η βάρδια»
4.  Διονύσιος Σολωμός     «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος»
5.  Γιώργος Χειμωνάς       «Πεισίστρατος»
6.  Αλέξ. Παπαδιαμάντης «Η Φόνισσα»
7.  Γεώργιος. Βιζυηνός      «Μοσκώβ Σελήμ»
8.  Ανδρέας Καρκαβίτσας «Ο Ζητιάνος»
9.  Άλκη Ζέη                      «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα»
10.Νίκος Καζαντζάκης      «Αναφορά στο Γκρέκο»
 
Και αύριο βράδυ, οι φωτιές! Με τη φωτιά της επιθυμίας στην καρδιά τους, για έναν καφέ, τα σημεία Κ. Π. Ρ. Γ. Χ. ΜΡ. και η Ροδίτισσα μητέρα της, μπαίνουν στη μοσχοβολιά του Καφέ «Ρόδι». Βρίσκονται μετά από σχεδόν ένα χρόνο και πάλι, εκεί. Υπάρχουν και μερικές απουσίες! Άλλες δικαιολογημένες, άλλες αδικαιολόγητες. Το σημείο Ρ. σκύβει στο σημείο Κ. και χαμηλόφωνα λέει: «Θυμάσαι; Πέρυσι για την Πρωτοχρονιά…είχαμε έρθει πάλι εδώ…τότε με τα ρόδια που έγραφε το Ημερολόγιο..! «Αν θυμάμαι; Σα χθες!» κουνά το κεφάλι το Κ.
Οι Ροδίτισσες της συντροφιάς από τη μια, που μιλούν για το πανέμορφο νησί τους, τη Ρόδο και από την άλλη, ο Κρητικός συγγραφέας, που ξετυλίγει τη ζωή του, το βαθύ είναι του και την Κρήτη…,κι εγώ τι να γράψω; Και πώς να τα γράψω; Όλα μαζί, ό,τι πιο όμορφο απογευματινό, από νησιά, μυρωδιές καφέ και μουσικές του κόσμου, μέσα στον οικονομικό χαλασμό του κόσμου, που αυτόν, τον έκλεισα έξω. Δικαιούνται τα σημεία μου, να τον ξεχάσουν γι’ αυτές τις ώρες.
Και η Ρούλα απόψε… «Αχ! Ξέχασα το βιβλίο του Καζαντζάκη στο αυτοκίνητό μου!»
(αχ αυτό το σημείο Ρ. πάντα κάτι τέτοια μας κάνει! όμορφα κι αξέχαστα)
Όσο για τ’ άλλα σημεία; Μερικά διαβάζουν την «Αναφορά» φτάνοντας στο  Μοναστήρι, μερικά είναι πιο πίσω, ένα ακόμα δεν άρχισε και όλα μαζί περιμένουν με τη νέα χρονιά τη Δανάη, για να τη χρίσουν σημείο Δ. (και δεν έχομε από αυτό).
Τα βλέπω απόψε τα σημεία, περίχαρα, ν’ αγκαλιάζονται και να δίνουν ευχές…
«Άντε και του χρόνου τώρα…!
Άντε και του χρόνου τώρα…
Κάτι να γίνει, κάτι ν’ αλλάξει
Σ’ αυτή τη χώρα…
Κι αν η ελπίδα έχει πεθάνει,
Η φιλοσοφία ίσως, όλα τα γιάνει
 Καληνύχτα
Κατερίνα