Οι ταινίες μας

The Bacelor 3
 The Bachelor 3   ΣΑΒΒΑΤΟ 19/1: 20.00 ΚΥΡΙΑΚΗ 20/1: 17.30 & 20.30 ΔΕΥΤΕΡΑ 21/1: 19.00 & 22.00 ΤΡΙΤΗ 22/1: 21.00   Γενική είσοδος 6 ευρώ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 19.00 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ - ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ!   Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαδάκος Η...

Ημερολόγιο Εργασίας 17 Φεβρουαρίου 2014

ΔΕΚΑΤΗ ΕΝΑΤΗ συνανάγνωση
 
Και ο μήνας έχει δέκα εφτά.
Η βραδιά έχει ολική συνάθροιση
Έχει φιλοσοφία, βιολογία
Και θεατρικά!
 
 
Είναι μια βραδιά, θα έλεγα, λογοτεχνίας και τέχνης. Κατ’ αρχάς, κατέφθασε η ζωγράφος Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα. Τα εννιά βιβλία για τα σημεία, «Ελένη ή ο κανένας» της Ρέας Γαλανάκη,  σκορπίζονται στο τραπέζι και πρόχειρα ξεφυλλίζονται, με τη χρηματική συναλλαγή σε μυστικοσυνομωτική εξέλιξη. Κάτι δηλαδή, σαν το… «Ο Λύκος της Γουόλ-Στριτ»
****
Η κουβέντα άρχισε, με το θεατρικό έργο «Το τίμημα», που το είδαν η Δανάη, η Ζωή. και η Ρούλα, όπου παρουσίασαν εν ολίγοις, την πλοκή και τους χαρακτήρες του έργου.
Σχετικά με τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές των ανθρώπων, με αφορμή «Το τίμημα»,τα λόγια μπλέχτηκαν σε κυκεώνες βιολογίας ανθρωπολογίας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας, γύρω από το DNA των ανθρώπων και το περιβάλλον και πως αυτά επενεργούν στο χαρακτήρα και στον ψυχισμό και άντε να καταλήξουν οι εννιά της τραπέζης, περιβάλλον; ή DNA;
Ευτυχώς που έχομε μια ψυχολόγο. Μια κριτικό. Μια φιλόλογο. Ευτυχώς και μια φυσικό.
****
Και μετά, η κουβέντα για τη Λίστα Γάμου. Πάνω σ’ αυτή τη λίστα, το σημείο Ρούλα έγραψε, το δικό του θεατρικό σενάριο. « Λακωνικό και περιεκτικό. Πετυχημένο και χιουμοριστικό» χαρακτηρίστηκε από όλους. Το διάβασε και στη στιγμή, ανέβηκε επί σκηνής το έργο.
Μοιράστηκαν οι ρόλοι. Τρεις γυναίκες, ένας άντρας.
Η Δανάη, η Ρούλα, η μία Μαρία  και άντρας, ο Πέτρος. Σάμπως έχομε και άλλον; Εκτός αν… «έπαιζε» κάποια «Αλταμούρα.» τον νταλικέρη. Δεν μπορώ να γράψω το γέλιο που γέμισε την αίθουσα. Τι παίξιμο; Τι ηθοποιία; Ο «νταλικέρης» Πέτρος, ήταν η κορύφωση! Καλά που έχομε κι ένα σημείο, κρυφοτάλαντο στην υποκριτική. Απόψε αποκαλύφτηκε. Δίπλα του όμως, αποκαλύφθηκε και η γλυκιά του γυναικούλα!(Δανάη) -«Φωφώ: Θα σου φτιάξω, σήμερα, μανάρι μου κάτι λαχανοντολμάδες, μούρλια.» -«Πάνος:Ε! Ρε γυναίκα που έχω εγώ! Αρχόντισσα!»
****
Κάποια στιγμή, το σημείο Γ. μας θύμισε, την περσινή καλοκαιρινή ταράτσα. Και όλα τα παλιά σημεία, άρχισαν ν’ αναπολούν, «το πακέτο που δεν έζησαν». Τις καλοκαιριάτικες βραδιές δηλαδή στην ταράτσα, που δεν οργανώθηκαν, με τα τραγούδια και τα λουλούδια, τη μουσική, την ποίηση, την καλαμωτή και τα κεριά. Όλ’ αυτά, ένα άδειο πακέτο! Στα μάτια των καινούργιων σημείων, είδα μια λάμψη απερίγραπτη. Και μια απαλή φωνή, από το Ζ. σαν βγαλμένη μέσα από παραμύθι… δειλά, έπεσε στο τραπέζι. «Αχ τι ωραία που θάταν…!»
****
Από το «Αχ τι ωραία που θάταν», της παραμυθένιας φωνής, περάσαμε στο βίντεο της βραδιάς. Απόψε έχομε πολλά δρώμενα. «Αυτό και κλείνομε» συμφωνήσαμε όλοι. Δηλαδή εγώ το Ημερολόγιο και τα  σημεία. Και κλείσαμε με βία.
Στο γαλλικό βίντεο, γίνεται αναφορά στα δυο φύλα, τα αιώνια αντιμαχόμενα. Ο δημιουργός, συνέλαβε την πρωτοποριακή ιδέα, να παρουσιάσει τη ζωή ενός άντρα, μέσα σε μια γυναικοκρατούμενη κοινωνία. Άντρες με φερετζέδες που φροντίζουν μωρά και γυναίκες με στιλέτα που τρομοκρατούν και μαχαιρώνουν άντρες… Τότε τι γίνεται; Απλά! Ένα σκληρό βίντεο, με την πραγματικότητα ακόμα πιο σκληρή.
 
Καληνύχτα
Κατερίνα