Οι ταινίες μας

The Bacelor 3
 The Bachelor 3   ΣΑΒΒΑΤΟ 19/1: 20.00 ΚΥΡΙΑΚΗ 20/1: 17.30 & 20.30 ΔΕΥΤΕΡΑ 21/1: 19.00 & 22.00 ΤΡΙΤΗ 22/1: 18.30 (Έκτακτη)  & 21.00   Γενική είσοδος 6 ευρώ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 19.00 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ - ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ!   Σκηνοθεσία: Γιάννης...

Ημερολόγιο Εργασίας 14 Οκτωβρίου 2013

ΤΕΤΑΡΤΗ συνανάγνωση
 
Οκτώβρης 14 του 2013 .
Πάντα Δευτέρα
Η γιορτή του τρένου.
 
Διακοπή ρεύματος. Το κτίριο της Λέσχης θεοσκότεινο απόψε. Όλο το τμήμα της Φωτογραφίας χυμένο στα μαύρα σκοτάδια της σκάλας και του πεζοδρομίου. Όλα τα σημεία της Ανάγνωσης απόντα, εκ των οποίων ένα μόνο, το σημείο Χ. το βλέπω καθισμένο μπροστά στο κλειστό καφενείο «Διεθνές» Έχει στην αγκαλιά του τον πληθωρικό «Θείο Τάκη» και δίπλα του μια σακούλα σούπερ μάρκετ.
Ήρθε το σημείο Κ. ήρθε και το Ρ. Έγινε μια ανεπίσημη σύσκεψη των τριών, για την αντιμετώπιση του σκότους. Παίχτηκαν μερικά σενάρια, για το πώς θα κυλήσει η αφώτιστη συν-ανάγνωση, ώσπου κάποια στιγμή, είδαμε όλοι το φως το ηλεκτρικό και επί τόπου, άρχισα να γράφομαι.
Το Χ. έφερε τούρτα μπανάνας, κατασκευής Χρυσούλας και συνταγής Γερμανίας, για τα ενός χρόνου γενέθλια του τρένου στην πόλη μας. Παραβρέθηκαν στ’ αναπάντεχα γενέθλια τα σημεία Ρ. Κ. Χ. Π. Μ μία Ας μην αναφερθώ στα βραβεία απουσίας μέρα που είναι γενεθλίων.
Και μετά…
Η κουβέντα ήρθε γύρω από τον Ξανθούλη. Με τις όσες σελίδες διάβασε το κάθε σημείο, βρέθηκαν στο τραπέζι, η κόλαση της Κατίγκως με γύρω της τα ποντίκια, η ερωτική οικογένεια του Νείλου, στο ξεκίνημα της δεκαετίας του πενήντα της Αθήνας, το σφύριγμα του Τάκη από τα παλιά τραγούδια του Γκλεν Μίλερ, η αθυροστομία της Τέτης, η Μάρθα με τον ουρολόγο σύζυγο, η θεατρίνα του Λάμπρου και όλα τα τρεχάτα γεγονότα… Μιλάμε γι’ αυτά όλα και νοιώθουμε ένα κέντρισμα να μας ξυπνά το μέσα μας, ένα κέντρισμα, από κεντρί, που έχει και κεντρίζει ο συγγραφέας. Σαν να βλέπουμε όλους τους ήρωες, μέσα από παραμορφωτικό καθρέφτη, να περιγελούν με στιχάκια και αθυροστομίες και ακατονόμαστες πράξεις, την αφέλειά μας. Τα ερωτηματικά μας και τις αμφιβολίες μας. Είδομεν λοιπόν παρακάτω την εξέλιξη…
Κι έτσι, μέσα σε ένα σουρεάλ, θα τόγραφα εγώ, σκηνικό, γιορτάστηκε από τα λίγα παρευρισκόμενα σημεία της Λέσχης, ο ένας χρόνος λειτουργίας του τρένου στην πόλη μας. (Τι σχέση έχει αυτό με τη Λέσχη μας; Έχει…) Γιορτάστηκε, με διακοπή ρεύματος, με τούρτα μπανάνας με δίχως κερί και προ παντός, με την παραλλαγμένη αλήθεια του τρισδιάστατου Ξανθούλη.
Εγώ, θα βάλω αυτό που λείπει από την τούρτα. Το κερί. Το κερί της καληνύχτας, για να φωτίζει την αβάσταχτη πραγματικότητα με μια παραλλαγή της καληνύχτας. Διαλέγετε λοιπόν αντί για τη συνηθισμένη «καλή-νύχτα…»
 
 
Ενδιαφέρουσα νύχτα
Δυνατή νύχτα
Ερωτική νύχτα
 
Κατερίνα
 
 
Υ. Γ. Και βέβαια, για τα γενέθλια του ενός χρόνου λειτουργίας της Δημιουργικής Λέσχης Ανάγνωσης, ούτε κουβέντα! Τα σημεία όλα, είναι πολύ απορροφημένα μόνο στις αναγνώσεις τους.