Βιρτζίνια Γουλφ – Η κυρία Νταλογουέι

Βιρτζίνια Γουλφ – Η κυρία Νταλογουέι

Στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο του 1923 η μεσήλικη Κλαρίσα Νταλογουέι, ως άψογη οικοδέσποινα, προετοιμάζει άλλη μία κοσμική συγκέντρωση όταν δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη του νεανικού της έρωτά Πίτερ Γουόλς. Η Κλαρίσα θα φέρει ξανά στο προσκήνιο της συνείδησής της τις αναμνήσεις αυτού του ατελέσφορου έρωτα. Κατακλύζεται από μνήμες και συγκαλυμμένες ενοχές που γίνονται η αφορμή για να δει ξεκάθαρα το ρόλο των προσωπικών της αποφάσεων, καθώς η ίδια είχε επιλέξει το γάμο με τον ευυπόληπτο Ρίτσαρντ Νταλογουέι . Επανεκτιμά τις επιλογές της και συνειδητοποιεί ότι επέλεξε μια συζυγική ζωή χωρίς συγκινήσεις, περιορίζοντας τις φιλοδοξίες της στον τίτλο της “τέλειας οικοδέσποινας”. 

Το μυθιστόρημα περιγράφει 24 ώρες από τη ζωή της Κλαρίσας Νταλογουέι ξεκινώντας από το πρωί που θα βγει από το σπίτι για να αγοράσει λουλούδια για τη δεξίωση έως αργά τη νύχτα όπου η δεξίωση τελειώνει και ισοδυναμεί µε βύθισμα στην καρδιά των πραγμάτων. Χιλιάδων πραγμάτων. Η κυρία Νταλογουέι κυριολεκτικά κατακλύζεται από αναμνήσεις, ονόματα, φαντάσματα, ανθρώπους όλων των τάξεων, γεύματα και γάμους, ζωντανούς και νεκρούς, στρατιώτες, γιατρούς, εντυπώσεις λογικές και άλογες· κι όλα αυτά μέσα στη φασαρία, στα καταστήματα, στους δρόμους, στα πάρκα και στα χιλιάδες πράγματα του Λονδίνου – ανάμεσα σε φορέματα, γάντια, καπέλα, αδιάβροχα, ομπρέλες, σουγιάδες, ανθρώπινα σώματα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, φορτηγά.
Παρακολουθούμε τις σκέψεις της ηρωίδας οι οποίες αναδύονται ουσιαστικά από το μυαλό της, είτε παρατηρώντας τους ανθρώπους μέσα από τη διαδρομή που ακολουθεί, είτε μέσα από την επίσκεψη του παλιού της έρωτα Πίτερ Γουόλς, είτε από τη θέα του δωματίου της, είτε από την πρόσκληση σε γεύμα που δέχτηκε ο σύζυγός της…
«Βλέπουμε» και «ακούμε» ό,τι συμβαίνει στο μυαλό και στην ψυχή των ηρώων του μυθιστορήματος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάθε μισή ώρα, το αδυσώπητο Big Ben χτυπά δυνατά και μελωδικά υπενθυμίζοντας το πέρασμα του χρόνου.

Ο Ρίτσαρντ Ντάλογουέι, σύζυγος της Κλαρίσας, είναι ένας αριστοκράτης που θα της προσφέρει αυτό που τελικά θέλει, μία πλούσια ζωή χωρίς προβλήματα. Η 17άχρονη κόρη της, Ελίζαμπεθ την κάνει να δυσανασχετεί, καθώς παρατηρεί τη μυστηριώδη φιλία της με την καθηγήτριά της, την άχαρη, φανατική σε θρησκευτικά ζητήματα, δεσποινίδα Ντόρις Κίλμαν. Ο Πίτερ Γουόλς, ο νεανικός έρωτας της Κλαρίσας, είναι καλλιεργημένος, ανήσυχος και επιρρεπής σε αντισυμβατικές κρίσεις.  Υπάρχουν στιγμές μεγάλης τρυφερότητας και έλξης για αυτόν αλλά και συχνοί καυγάδες.

Στο μυθιστόρημα εμφανίζεται επίσης ο ολέθρια διαταραγμένος από το σοκ των βομβαρδισμών του Α’ Παγκοσμίου πολέμου (που έχει τελειώσει πριν λίγα χρόνια)  Σέπτιμους Γουόρεν Σμιθ και στον οποίο η Γουλφ έχει μεταβιβάσει όλο της το βαρύ  ψυχικό φορτίο. Ο Σέπτιμους, τον οποίο η Κλαρίσα δεν συναντά ποτέ, περνά με μαρτυρικό τρόπο τις ίδιες ώρες της φορτισμένης ημέρας και οδηγείται σε τραγική κατάληξη, η οποία θα επηρεάσει βαθιά την Κλαρίσα. Οι γιατροί που τον περιθάλπουν παρουσιάζονται ανίκανοι να κατανοήσουν τα βάσανα του και η θεραπεία τους είναι μια ειδική μορφή βίας και καταστολής.

Η κυρία Νταλογουέι είναι μια εμπνευσμένη λογοτεχνική σκιαγράφηση της ανθρώπινης συνείδησης, ένα μυθιστόρημα του ποιητή – που απευθύνεται στον ποιητή που κρύβει μέσα του κάθε αναγνώστης.

Updated: 27/05/2024 — 22:38