Κάρλος Φουέντες  –  Ο Νίτσε στο μπαλκόνι

Κάρλος Φουέντες  –  Ο Νίτσε στο μπαλκόνι

Μια απρόσμενη συνάντηση λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Μετροπόλ στο Μεξικό. Μια αφόρητα ζεστή βραδιά συναντιούνται σε διπλανά μπαλκόνια δυο άγνωστοι άνδρες. Ο συγγραφέας και ο Φρειδερίκος Νίτσε, ο φιλόσοφος του 19ου αιώνα, ο οποίος του αποκαλύπτει, πως έχει την άδεια να επισκέπτεται τη Γη μια φορά τον χρόνο για είκοσι τέσσερις ώρες.

Ξεκινούν μια συζήτηση, όπου ξεδιπλώνονται οι θέσεις του φιλοσόφου και αυτές του συγγραφέα, για την επανάσταση και την εξουσία, για αξίες, ηθικά ζητήματα και δικαιοσύνη.

Οι θέσεις του Νίτσε, όπως τις έχει αναπτύξει και στα βιβλία του “Πέρα από το καλό και το κακό” ή “Ο Υπεράνθρωπος” και ο αφηγητής, όπως άλλωστε συνηθίζει ο Φουέντες στα έργα του,  επισημαίνει την ανάγκη για δικαιοσύνη και πάταξη της διαφθοράς. Είχε συγκρουστεί πολλές φορές με το καθεστώς στο Μεξικό, όπως για παράδειγμα, για την πάταξη του ανεξέλεγκτου εμπορίου ναρκωτικών.

“Και τι είναι δικαιοσύνη; Είναι η εναρμόνιση με τον κανόνα. Είναι ιδεώδες, θα έλεγα εγώ. Ναι, ένα ιδεώδες ισότητας μέσα στο πλαίσιο του κανόνα. Και ο κανόνας λέει: στον καθένα ό,τι του αναλογεί. Κι εδώ αρχίζουν ήδη οι δυσκολίες. Ο κανόνας είναι γενικός, η επιβολή δικαιοσύνης. Μολονότι ο κανόνας είναι ιδιαίτερος. Η απόδοση στον καθένα όσων του αναλογούν. Πώς συνταιριάζεις την απόδοση στον καθένα όσων του αναλογούν με την απαίτηση του κανόνα για δικαιοσύνη;”

Ο Κάρλος Φουέντες (Carlos Fuentes, 1928-2012) θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της μεξικάνικης πεζογραφίας, αλλά και της λογοτεχνίας της Λατινικής Αμερικής γενικότερα. Το πλούσιο έργο του περιλαμβάνει μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια. Έχει λάβει αναρίθμητα βραβεία, μεταξύ των οποίων την ύψιστη διάκριση για ισπανόφωνους συγγραφείς, το Βραβείο Θερβάντες το 1967.

Updated: 11/01/2023 — 01:05