20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2018

Περιφερειακές εκδηλώσεις του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σας προσκαλούμε στις περιφερειακές εκδηλώσεις του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας (αίθουσα Θόδωρος Αγγελόπουλος), την Τετάρτη 16 Μαΐου και την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, στις 9:30 μμ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 16/5 | 9:30 μ.μ


9:30μμ: Ένα δέντρο θυμάται (Κώστας Φόλλας) (88΄)


Η ιστορία του Λίντιτσε, που οι ναζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά!- ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ. Ωστόσο, το μικρό τσεχικό χωριό, που είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο, και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη αλλά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.


11:00μμ: Πεθαίνοντας για την Ευρώπη (Νίκος Πηλός) (17΄)


Το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που έχει καταγραφεί στην ιστορία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτυπώνεται μέσα από θραύσματα προσωπικών ιστοριών. H φορτισμένη συναισθηματικά τριλογία εστιάζει στην δύναμη και την ελπίδα όσων τολμούν να ονειρευτούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και είναι διατεθειμένοι να δώσουν ακόμα και την ζωή τους γι’ αυτήν.

Πεμπτη 17/5 | 8:30 μ.μ


9:30μμ: Εγώ και ο ίσκιος μου: ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου (Μιχάλης Αριστείδου – Ιωάννης Γρηγορόπουλος) (90΄)


Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάν στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.


11:00μμ: Εμπερά (Ιάσων Πιπίνης) (20΄)


Οι ιθαγενείς Εμπερά ζουν απομονωμένοι σε μια τροπική περιοχή στον ποταμό Τσάγρες στον Παναμά, μακριά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την καθημερινότητα της κοινότητας τους. Ο θεραπευτής της φυλής δείχνει στην κάμερα τα φυτά που θεραπεύουν τις ασθένειες τους ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν τους παραδοσιακούς τους χορούς.

Updated: 19/05/2019 — 13:21